hits

Hvordan få mest ut av Google Chrome

 • Publisert: 30.05.2016, 02:24
 • Kategori: Google Chrome
 •   Hvordan få mest ut av Google Chrome     

  De neste tiden kommer jeg til å ha flere innlegg om hvordan du kan få mest ut av Google sin nettleser, Google Chrome. Jeg vil begynne innleggene med dette innlegget, hvor jeg vil begynne med mer generelle ting som selve det å begynne å bruke nettleseren, synkronisering, flere profiler og slikt. Deretter vil jeg dele opp det neste temaet inn i flere innlegg, og det er da altså utvidelser til Chrome, for deretter å avslutte med noen siste tips, som blant annet tema for nettleseren osv.

  "Guiden" er skrevet for de som allerede har nettleseren, eller som har bestemt seg for å skaffe seg den, om du ikke har installert Google Chrome kan du installere den herfra:
  https://www.google.com/chrome/browser/desktop/index.html

  Ting du bør gjøre med en gang

  Med en gang du har installert programmet er det noen ting du bør gjøre for å få den beste opplevelsen. Hovedsakelig gjør du disse endringene i Chrome sine innstillinger. For å komme hit kan du trykke på Alt + F / Alt E (nedtrekks menyen blir åpnet av begge) for deretter å trykke innstillinger.

  Logg inn på en Google Konto - Synkronisering

  Når du er på innstillingssiden så bør den første tingen du gjør er å logge inn på Google kontoen din, om du ikke har kan du enkelt opprette en ny konto. Det er flere grunner til å logge inn på en Google konto på Chrome, den aller største og "viktigste" er at man ved å logge inn, får alle bokmerker synkronisert automatisk til eventuelle andre enheter som du bruker (på den samme kontoen). For eksempel, om du lager et bokmerke til bloggen min på PCen din, men også har en iPhone (eller en hvilken som helst annen smarttelefon som har Chrome som en app, og logger inn på den samme Google kontoen din i nettleseren på mobilen din, vil et bokmerke for bloggen også være der. Dette gjelder bokmerker så vel som innstillingene til nettleseren, utvidelser, åpne faner (på alle enheter), autofyll-informasjon, loggen/historikken din, og ikke minst alle passordene som du lagrer blir også synkronisert tvers over alle enhetene

  . Om du er spesielt interessert i personvern og sikkerhet, kan du kryptere all synkronisert data med et eget passord. Du kan både kryptere og endre hva du ønsker synkronisert (standard er at alt er synkronisert) ved å trykke på "Avanserte synkroniseringsinnstillinger" (se bildet under).

  Importering av bokmerker

  Den andre tingen du bør gjøre rett etter å ha installert nettleseren er å eventuelt importere bokmerker og innstillinger fra nettleseren du brukte før. Chrome har mulighet til å importere fra Internet Explorer, Microsoft Edge, Firefox, Opera, Safari samt HTML-film med bokmerker. Du importer ved å trykke på "Importer bokmerker og innstillinger" for deretter å velge nettleseren og det du ønsker å importere, når du er ferdig med å velge trykk "Importer".

  1. 

   

  2. 

  Utvidelser

  Den andre største og viktigste funksjonen til Chrome er utvidelser, og det er her mulighetene for tilpasning av nettleseren er til en stor grad uendelig, takket være over 50.000 utvidelser, det er bare å bade i både utvidelser og muligheter for tilpasning. Jeg kommer ikke til å anbefale utvidelser i dette innlegget, dette vil jeg gjøre fordelt på flere innlegg fremover. Eksempler på ting du kan få til ved bruk av utvidelser er blant annet til stor grad fjerning av mesteparten av reklame på nettsider, varsler ved nye mailer til Gmail kontoen din, bedre historikklogg, bedre bokmerkeoversikt, en morsom og kanskje ikke så morsom funksjon er muligheten til å se tidsbruk på nettsider og mange flere funksjoner. Hvis dere er på jakt etter utvidelser med funksjoner er det bare å spørre i kommentarfeltet, så skal jeg se på det, og ta med utvidelsen(e) i en av oversiktene over utvidelser.

  Andre innstillinger

  Gå til bunnen av siden og trykk på "Avanserte innstillinger", under overskriften "Personvern" ser du flere ting du kan aktivere/deaktivere, jeg personlig har haket alle disse, men om du er en av de som er spesielt interessert i personvern, kan du eventuelt hake av instillingene som jeg har merket av med, forslagstjenesten og automatisk sending av bruksstatistikk og programstopprapporter til Google. Helt nederst vil du finne to andre innstillingene, jeg personlig har haket av disse, spesielt den siste om maskinvareakselerasjon vil gjøre nettleseren kjappere, den andre innstillingen (kjøring av bakgrunnsprogrammer når Chrome er lukket) kan f. eks. gjøre at du fortsatt får varsler og slikt selv om Chrome er lukket. Dette vil resultere i at en (eller flere) Chrome prosesser kjøres i bakgrunnen, deaktiver dette om du har problemer med treg PC.

  Profiler

  Dette er trolig en funksjon som veldig få i det hele tatt er klar over eksisterer, men som fortsatt er en av Chrome sine mest geniale funksjoner. Jeg personlig bruker dette aktivt, for eksempel har jeg en skole profil, en privat profil og så en profil som jeg bruker til bloggen. Du sitter sikkert med spørsmålet "Hvorfor har du alle disse profilene?". Grunnen til dette er at når du legger til en ny funksjon, får du mer eller mindre flere instanser av nettleseren, som er helt separate, som ikke interferer med hverandre. Den nye profilen vil ikke ha noen bokmerker, historikken er tom, innstillingene er separate fra den første (og andre) profilen din. Takket være at også google kontoen profilene er logget på er forskjellige har jeg logget inn i de passene google kontoen mine, privat profilen => private Gmail kontoen, skole profilen => skole mailen og sist men ikke minst blogg profilen => blogg mailen. Alt av bokmerker, utvidelser osv. blir synkronisert til/fra riktig profil/konto. Nå har du bedre oversikt over de forskjellige situasjonene og grunnene til at du bruker nettleseren, og det er kanskje også lettere å fokusere på det du ønsker å jobbe med, og ikke minst lettere å finne bokmerkene som er aktuelle for det du gjør. Du kan gi hver profil sitt eget ikon.

  Hurtigtaster & Snarveier

  Google Chrome har flere måter for å effektivisere bruken din. De aller mest nyttige og populære er disse:

  CTRL + N = Åpner et nytt Chrome vindu
  CTRL + T = Åpner en ny fane
  CTRL + Shift + T = gjenoppretter den siste fanen som du lukket
  CTRL + Tab = Gå til neste fane
  CTRL + [1-9] = bytter til den valgte fanen på fanelinjen, CTRL + 9 åpner den siste fanen, uansett hvor mange faner du har
  CTRL + Høyreklikk (mus) = Åpne link i ny fane
  Shift + Høyreklikk (mus) = Åpne link i nytt vindu
  CTRL + L = flytter fokuset på søkelinjen (alt tekst du skriver nå vil bli skrevet i søke/adressefeltet
  CTRL + D = Lag et bokmerke av siden du er på (i denne fanen)
  CTRL + Shift + D = Lager en mappe med bokmerker av alle fanene du har åpne (i det vinduet)
  CTRL + H = Åpner historikken/loggsiden
  CTRL + J = Åpner nedlastingssiden
  CTRL + Shift + O = Åpner bokmerkebehandling
  CTRL + Shift + B = Slår bokmerker baren på og av
  ALT + F og ALT + E = Åpner nedtrekks menyen
  Shift + Esc = Åpner Chrome sin oppgavebehandling
  CTRL + Shift + M = åpner deretter Pil ned, og så Enter bruk så piltastene for å velge profil som du ønsker å bytte til (du kan også legge til nye profiler her)


  Det var alt for denne gang, jeg vil i det neste innlegget om Google Chrome komme med tips for utvidelser under det første temaet! 

  Har dere noen nyttige tips og triks for Google Chrome? Er det noe dere lurer på eller trenger hjelp med? Bruk kommentarfeltet da vel! Alltid hyggelig med kommentarer, jeg vil også alltid kommentere tilbake til de som har egne blogger.

  Det er mulig jeg senere kommer til å gjøre noe lignende med Firefox, men da jeg personlig bruker Chrome mest, og det ser ut som dere (leserne) gjør det også bestemte jeg meg for å begynne den først.


  Ønsker dere alle en flott uke, og en god mandag!

  Som alltid, skriv eventuelle ønsker (og/eller meninger) i en kommentar,
  svarer på alle kommentarer, og vil også kommentere tilbake (om man har blogg, selvfølgelig)

  Hilsen Marius

  Roberta Pimentel

  30.05.2016 kl.17:21

  Takk for tips :-)

  Skriv en ny kommentar